Groenste stad en beste Sportgemeente 2012

Donderdag 27 september 2012
De gemeente Weert is woensdag 26 september 2012 twee keer in de prijzen gevallen. Dit jaar mag de gemeente zich Groenste Stad van Nederland 2012 noemen en Sportgemeente van het jaar 2012. Vanmiddag werd in Ermelo bekend dat Weert bij de nationale competitie Entente Florale in de categorie ‘steden’ Haarlem, Nunspeet en Roosendaal achter zich laat en daardoor Groenste Stad geworden is. In Groningen kreeg Weert vanavond te horen dat ze beter was dan Delft en ’s-Hertogenbosch voor de verkiezing ‘Sportgemeente van het Jaar’.

Burgemeester Jos Heijmans is trots op zijn stad: “Dit is goud voor de samenwerking tussen inwoners en gemeente. Deze dubbelslag past in de doelstelling om de Weertenaar echt trots te laten zijn op deze mooie stad.” Wethouder Harrie Litjens is bijzonder verheugd: “Fantastisch! Deze prijs is vooral verdiend door de inzet van vele mensen bij de gemeente en ook bij onze partners. Het is een kroon op al het werk dat al die jaren is verzet om de groene kwaliteiten en de sport in Weert breed op de kaart te zetten. We zijn in staat om met minder geld meer zaken goed te regelen. Ook in de komende jaren blijven we werken aan de groene en sportieve ambities van Weert.”

Prijzen
Tijdens de prijsuitreiking van de Entente Florale 2012 in Ermelo kreeg Weert vandaag een deelnamecertificaat met een gouden ster, een geldprijs van € 5.000,- en een gedetailleerd juryrapport met opmerkingen en aanbevelingen.
In Groningen ontving Weert, naast de eervolle titel en een vlaggenpakket, een trofee van de Nederlandse kunstenaar Jean-Paul Marsman, die speciaal voor de verkiezing is ontworpen.

Europese competitie
Nu Weert winnaar is geworden van de nationale competitie Entente Florale vertegenwoordigt de Limburgse stad Nederland in 2013 in de Europese Entente Florale, samen met de winnaar van het Groenste dorp. Aan deze Europese groene manifestatie nemen twaalf landen deel.

Jurering Groenste stad
De jurering van de deelnemende steden en dorpen was heel uitgebreid en werd uitgevoerd op basis van de hoofdcriteria:
•    Visuele en ruimtelijke kwaliteit
•    Cultuurhistorisch erfgoed
•    Cultuurgroen en buiteninrichting
•    Natuur en landschap
•    Recreatie en toerisme
•    Duurzaamheid en milieu
Bij de beoordeling keek de jury naar visie en beleid, ontwerp, beheer en onderhoud en communicatie en participatie.

Sportgemeente
De verkiezing ‘Sportgemeente van het Jaar’ werd voor de zevende keer georganiseerd door de Vereniging Sport en Gemeenten (VSG), sportkoepel NOC*NSF en de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).
De Weerter Sportraad is heel blij met deze toekenning: “Dit is een bevestiging dat we in deze zware tijden de schouders er samen goed onder hebben gezet. Hier putten we weer nieuwe energie uit.”

Sportbeleid 2.0 in Weert
Het jaarthema was deze keer ‘Sportbeleid 2.0’. Weert blinkt daarin dus uit.
Zo is 83 % van de jeugd lid van een of meer van de 80 sportverenigingen of -instellingen. In indoorsporten is Weert een belangrijke nationale speler. Stepco BSW (basketbal) en Irmato VC Weert (volleybal) spelen op het hoogste niveau in de Nederlandse competitie. Dat veel mensen sporten, is mede te danken aan de prachtige sportaccommodaties voor jong en oud en voor valide en mindervalide sporters. De faciliteiten en infrastructuur in Weert zijn er op gericht dat iedereen van jongs af aan wordt aangemoedigd om te sporten en te bewegen.
 

overzicht

Nieuwe ambulancepost in Weert offici ...

Sneller inzetbaar vanuit een duurzaam gebouw Weert – De standplaats ... lees meer

Weert ijzersterke locatie voor logis ...

Heylen Warehouses gaat op bedrijventerrein Kampershoek 2.0 in Weert ee ... lees meer

Groep Heylen ontwikkelt distributiec ...

WEERT - Investeerder Groep Heylen gaat een uniek distributiecentrum op ... lees meer
webdesign: Artis