Emile en Seph Bruschinski


ESEP

" Droge voeten door slimme milieutechnologie.

Ze waren een van de eersten die in 1995 op bedrijventerrein Kampershoek bouwden. Emile (36) en Seph (32) Bruschinski stapten allebei in het bedrijf van hun vader dat sinds 1995 een stormachtige groei heeft doorgemaakt. Het heeft zich ontpopt als een hoogtechnologisch bedrijf dat zuiveringsinstallaties ontwikkelt voor bedrijfsafvalwaterbehandeling. Afgelopen jaar steeg de export met 25%. Maar het doet meer. Het zorgt er ook voor dat vele Nederlanders en Belgen droge voeten houden. Het door ESEP samen met professor Jan Coumans van TU Eindhoven ontwikkelde wervelventiel is een slim hulpmiddel om het waterniveau in beken en stromen te reguleren. De waterschappen zijn er blij mee. Een delegatie van Waterschap Roer en Maas kreeg onlangs een uitgebreide demonstratie over de werking van de wervelventielsystemen. “Deze ontwikkeling van deze technologie heeft heel wat onderzoek vereist. Nu is het geperfectioneerd. Het systeem is voor steeds meer doeleinden te gebruiken”, aldus algemeen directeur Emile Bruschinski.Campus
Samen met hun buren SPE, een bureau dat zich bezighoudt met een ‘groene’ vervanger van steenkool, vormt ESEP op Kampershoek een soort kleine, duurzame hightech campus. We staan open voor andere bedrijven die op duurzaam milieutechnologisch vlak werken. |Ze kunnen bij ons aansluiten. We hebben hier in het eigen gebouw nog wat ruimte over, doordat we in 2007 nog een extra etage er bovenop hebben gezet. En anders is het nieuwe bedrijventerrein Kampershoek 2.0 langs de A2 een zeer geschikte vestigingslocatie.”


Veilig en aangenaam ondernemen
Vestiging op bedrijvenpark Kampershoek heeft het bedrijf goed gedaan. Het is er veilig ondernemen, zeggen ze. Seph Bruschinski, de commercieel manager verklaart: “Er zijn diverse veiligheidsvoorzieningen geplaatst die het dievengilde niet zo leuk vindt. Als je hier ’s avonds op het bedrijventerrein wilt komen, moet je je melden aan de slagboom en wordt er een foto van je gemaakt. Als je wat van plan bent, wil je dat natuurlijk niet.” Hekken en waterpartijen zorgen ervoor dat eventuele vluchtroutes afgesneden zijn. Het is er ook aangenaam ondernemen. “Kampershoek is ruim en groen opgezet. Zeker nu de lente eraan komt en de bomen en struiken in bloei komen staan. Het bedrijvenpark bestaat al twintig jaar en ziet er nog steeds mooi en verzorgd uit. Op andere bedrijventerreinen in Nederland of België van die leeftijd zie je wel eens heel andere dingen.” Ook voorzieningen zoals glasvezel en collectieve inkoop van energie zijn op Kampershoek door parkmanagement goed geregeld. “De bedrijvenvereniging brengt ondernemers op het park bij elkaar. Dat levert ook leuke zakelijke contacten op. We hebben onze installaties al bij diverse ondernemers kunnen leveren”, aldus Seph. “Als Kampershoek 2.0 ook op deze wijze wordt opgezet, dan ben ik niet bang dat het nieuwe terrein lang leeg zal liggen. Het zal wel niet zo snel gaan als in de jaren negentig, toen er volgens mijn vader om de grond ‘gevochten’ werd, maar met de kwaliteit en faciliteiten die geboden worden, zal het wel op termijn gevuld raken. Het zal me overigens benieuwen wat de archeologen er allemaal uit de bodem hebben gehaald. Wij hebben hier nog een potje uit de tijd van de Eburonen hier in de vitrine staan.”

Werkterrein West-Europa
Zowel bedrijvenpark Kampershoek als het door de gemeente Weert onlangs in uitgifte genomen nieuwe Kampershoek 2.0 ligt pal aan de drukke internationale verkeersader A2. Een makkelijke locatie om gevonden te worden of wanneer je zelf op pad gaat, vindt Emile Bruschinski. “Ons werkterrein is de Benelux en in toenemende mate Duitsland en het is van belang dat je dan centraal gelegen bent.” Emile verbaast zich er wel eens over dat zo veel Nederlandse bedrijven de stap naar de Duitse markt maar zo moeizaam kunnen zetten. “Het is een gigantische markt. Ik denk dat er in veel bedrijven totaal geen Duits gesproken wordt. Limburg heeft op dat vlak een voordeel op de rest van Nederland. Veel Limburgers spreken wel Duits. Ein Wirbeldrossel”, verklaart Emile, verwijzend naar het wervelventiel. “Je moet ook nog eens het vakjargon kennen, want je praat er met ingenieurs.” Hij probeert minimaal twee tot drie keer per jaar met een delegatie op handelsmissie te gaan om het bedrijf in het buitenland te promoten. De laatste keer ging het naar Roemenië en Bulgarije, beide landen die op het gebied van milieuwet- en regelgeving nog in de kinderschoenen staan. “We zijn hier veertig jaar verder. Er is daar nog een hele inhaalslag te maken. Het voordeel daarvan is dat ze wel meteen de nieuwste technologieën kunnen toepassen. De milieuwinst die je er kunt maken is veel groter dan hier.”


België
ESEP beschikt in het Vlaamse Ham bij Kwaadmechelen over een tweede vestiging. Ondernemen in België heeft een ander karakter dan in Nederland, bekennen de broers. Emilie Bruschinski: “In België moet je eerst een relatie opbouwen. In Nederland kan ik aanvragen afhandelen via e-mail of per telefoon. We zijn een land waar de meestal de prijs doorslaggevend is. In België leidt persoonlijk contact tot gunning van een project. Hoe verder je in Europa naar het zuiden afzakt, hoe meer er geborreld en gegeten wordt.”

www.esep.nl"

meer betrokkenen aan het woord

Nieuwe ambulancepost in Weert offici ...

Sneller inzetbaar vanuit een duurzaam gebouw Weert – De standplaats ... lees meer

Weert ijzersterke locatie voor logis ...

Heylen Warehouses gaat op bedrijventerrein Kampershoek 2.0 in Weert ee ... lees meer

Groep Heylen ontwikkelt distributiec ...

WEERT - Investeerder Groep Heylen gaat een uniek distributiecentrum op ... lees meer
webdesign: Artis